Kysyin tämän kysymyksen reilu vuosi sitten [Kalevassa], ja valitettavasti kysymys on edelleen relevantti. Misogynistisen individualismin sanansaattaja Tate on jo aikaa sitten blokattu somealustoilta sisältöineen, mut mikä nettiin kerran laitetaan, se sinne jää – ja täten hänen ajattelustaan pääsee osingoille edelleen varsin vähällä vaivalla.

Tuolloin kirjoittamani teksti Andrew Taten vaikutuksesta nuorten – erityisesti poikien – ajatusmaailmaan osui johonkin tärkeään, koska teksti poiki kaksi jatkoartikkelia, vanhempainiltoja sekä roimasti yhteydenottoja vanhemmilta, jotka eivät olleet kuulleetkaan koko Tatesta ennen kirjoitustani. Toivon, että hiljattain julkaistu Ylen dokumentti tavoittaa vielä lisää niitä aikuisia, joiden olisi pitänyt olla lastensa puolesta tietoisia aiheesta jo aikaa sitten.

Andrew Tate tuotti ennen vangituksi tuloaan satojen tuntien edestä naisvihamielistä, väkivaltaa ihannoivaa ja miedoimmillaankin harhaanjohtavaa sisältöä erityisesti pojille ja nuorille miehille. Taten sanoma tiivistyy uskomukseen siitä, että mikä tahansa on saavutettavissa kenelle tahansa, jos lakkaa kumartelemasta kenellekään ja ottaa kaiken, mikä saatavilla on. Tate edustaa hyperindividualistista ja materialistista kapitalismin ideaalia, ja siten en oikeastaan ihmettele, miksi hänen maailmankuvansa ja ratkaisunsa vetoavat poikiin tässä ajassa, jossa yhteisöllisyyden puutteen tuottamia ongelmia on tapana yrittää ratkoa lisäämällä yksilön vastuuta itsestään.

Ja edeltävässä lausunnossa lieneekin koko kehityskulun ydin: yhteiskunnan sosiaalinen eriytyminen on johtanut muun muassa poikien ja miesten ajattelun jyrkkään oikeistolaistumiseen, ja Taten kaltaiset karismaattiset johtajat ovat ilmiölle kuin bensaa liekkeihin. Tate syöttää pojillemme oikeutuksen tunnetta kaksin käsin, ja tämän hedelmiä poimimme jatkossa koko yhteiskunnan voimin, jos Taten kaltaisten vaikuttajien valtaan ei havahduta ajoissa.

Opeaikoinani eräs kasiluokkalainen halusi kerran laatia äikän esitelmänsä Andrew Tatesta. Miksi, kysyin. ”No koska se puhuu totta”, hän vastasi.

Vanhempien kannattaa joskus vilkaista, millaisia tilejä lapsenne seuraavat tiktokissa. Voi tulla karvaita yllätyksiä.